Wednesday, May 26, 2010

KEMAMAN !!!!!!:IBU NEGERI TERENGGANU YANG BARU?


Juragan tertarik dengan artikel yang diperolehi daripada bukitkijal.blogspot.com. Mungkin ianya sesuai untuk dikongsikan dengan semua anak watan Negeri Terengganu, lebih-lebih kalau adan Adun yang berasal daripada Bandar Kuala Terengganu @ Kuala Nerus.

Rata-rata rakyat Terengganu tertanya-tanya adakah sekarang ini Kemaman sudah mengambilalih Kuala Terengganu sebagai ibu negeri yang baru bagi Negeri Terengganu. 
KEMAMAN IBU NEGERI TERENGGANU YANG BARU? KEMAMAN....IBUNEGERI BARU TERENGGANU?
KEMAMAN...IBUNEGERI YANG BARU BAGI NEGERI TERENGGANU?
(kena tanya pakar bahasa manakan tidak. Baru sebulan dua  Mat Said berada 'di atas takhta' Menteri Besar (sebelum ini semasa nak ambil plat TAS  5, Mat Said tanpa segan-silu beritahu ''I nak pakai TAS 5 ...Tengku Ahmad Said'), Sambutan dan Perarakan Hari Kebangsaan 2008 dibawa ke Kemaman biarpun peserta kontinjen perarakan seluruh negeri Terengganu tidak mempunyai ataupun cukup tempat penginapan yang selesa dan perarakan terpaksa melalui lorong belakang rumah ataupun dapur orang.

HAMPIR KESEMUA SYARIKAT TERUTAMA SYARIKAT MILIK KERAJAAN NEGERI TERENGGANU YANG BEROPERASI DI KEMAMAN TELAH 'DIMILIK KEMAMANKAN'

(segala peluang jawatan dan kontrek atau hampir keseluruhan darippadanya telah dijadikan hakmilik eksklusif orang Kemaman.Tapi rata-rata orang di Bandar Chukai bercakap bukan orang Kemaman yang memilik eksklusif syarikat-syarikat tersebut tapi orang kanan,orang kiri, orang belakang, orang depan dan di sekeliling Mat Said yang memonopoli segalanya.

Kata orang pasar segalanya milik negeri Terengganu yang berpengkalan di sini milik Agu, Ramli Shahul, Hj Dol, Rosli Pendek dan lain-lain. Kalau betul cakap kaki Pasar Chukai, maka betullah dakwaan ini. Kalau tak betul kata mereka,mungkin ada asas untuk mempercayai dakwaan tersebut.

Tapi nak kata Kemaman pun kurang jugak nampaknya pembangunan yang boleh dilihat,dinikmati dan dihargai oleh majoriti penduduk Kemaman macam kami golongan marhain ini. Manakala kami terus ketinggalan di samping terus menghadapi tekanan hidup akibat daripada kos sara hidup yang tinggi dan harta termasuk tanah kerajaan yang pernah kami teroka dan bina rumah di atasnya suatu ketika dahulu dirobohkan oleh PTG Kemaman atas arahan Mat Said. Kami bersumpah atas nama tujuh keturunan bahawa selagi Mat Said mengetuai umno, nescaya tidak akan kami sokong.Kami masih ingat bagaimana Mat Said dengan rakus merobohkan masjid dan rumah-rumah kami di zaman Derih dulu.

Saya pernah tanya orang Besut yang kebetulan belajar bersama saya di universiti dulu dan kebetulan pula orang kuat Derih Jusoh, tentang perobohan rumah/masjid Bujal.Katanya daripada maklumat yang diperolehi,Mat Said yang beria-ia benar mahu PTG Kemaman merobohkan rumah/masjid Bujal.

Berbalik kepada Kemaman sebagai ibu negeri Terengganu, orang Kemaman masih belum buta dan belum pekak.

''SEBENARNYA BAGI KAMI ORANG KEMAMAN, BUKANNYA KEMAMAN YANG AKAN AMBILALIH KUALA TERENGGANU SEBAGAI IBUNEGERI TAPI BANDAR BARU KIJAL DALAM BARUH KIJAL''. 
Bayangkan betapa hebat sekali kuasa Mat Said di Terengganu ini sebagai MB, pasaraya Giant yang hampir memulakan perniagaan di Mesra Mall Kerteh boleh dibatalkan dengan begitu sahaja kerana lawan kehendak Mat Said supaya membuka pasar raya di dalam baruh Kijal.

Operasi syarikat-syarikat utama milik Kerajaan Negeri yang beroperasi di Kemaman yang SEBELUM INI ditempatkan di Kuala Terengganu semata-mata kerana bertujuan menambahkan penjanaan ekonomi di ibu negeri dengan harapan CEO syarikat,pengarah urusan,pengurus kanan,pengurus dan pegawai yang bergaji lebih daripada RM5,000/ sebulan mampu membantu penjanaan ekonomi dan perniagaan di Kuala Terengganu sehingga mampu menarik minat pelabur supermarket dan hypermarket seperti Parkson, Isetan dan Tesco melabur diKuala  Terengganu.

Dalam lain perkataan bila kuasa membeli tinggi sudah tentu akan menarik minat pelabur-pelabur untuk melabur dalam perniagaan runcit di Kuala Terengganu. Kalau di Kemaman,memang sudah jadi tabiat kami orang sini untuk membeli-belah di Kuantan ataupun Kuala Lumpur kerana di sana buka sahaja banyak pilihan tapi banyak kemudahan berhibur.

TAPI KINI KESEMUA OPERASI PENTADBIRAN SYKT-SYKT TERSEBUT TELAH DIBAWA BALIK KE KEMAMAN ATAS PANDANGAN SINGKAT PEMIMPIN YANG TERSERLAH UNTUK MENJIMATKAN KOS OPERASI.

Kesemua projek syarikat-syarikat berkenaan mesti diagihkan kepada orang kanan Kemaman sahaja 'mungkin kerana tujuan Tan Seri Wan Mokhtar menubuhkan syarikat-syarikat berkenaan semasa menjadi Menteri Besar Terngganu dulu hanya untuk mengkayakan orang Kemaman sahaja dan mungkin bila minyak didaratkan di Paka/Kerteh,maka Mat Said merasakan orang Terengganu yang lain kurang berhak'.

Kata orang semua pembangunan Terengganu kini ditumpu di Kemaman.Tapi jumlah yang besar juga dicampakkan ke  dalam Tasik Kenyir. PEMIMPIN LUPA SEJARAH......BUKANKAH SEBELUM INI TAN SERI WAN MOKHTAR TELAH BANYAK MEMBANGUNKAN KEMAMAN?KENAPA MAJORITI RAKYAT MASIH MENOLAK UMNO/BN PADA TAHUN 1999?

Juragan: Kadangkala Juragan sering juga memikirkan status Bandaraya Kuala Terengganu adakah benar-benar menepati kriteria sebagai sebuah Bandaraya seperti yang diwar-warkan. Pembangunan dan pemodenan kawasan Majlis Bandaraya Kuala Terengganu amat menyedihkan kerana sejak daripada tahun 2008 sehinggalah sekarang tidak ada sebarang pembangunan @ projek besar dijalankan di Bandaraya ini, yang ada hanyalah penukaran status jalan dua hala menjadi satu hala dan pemasangan pelbagai papan tanda iklan yang berkomputer (yang kerap kali blackout tanpa sebarang maklumat).

Sudah tiba masanya untuk pelbagai lapisan masyarakat di sekitar Kuala Terengganu memainkan peranan dan menuntut hak Bandaraya tersebut sebagai Ibunegeri Terengganu. Kepada Pergerakan MAMPAT Terengganu, anda perlu memainkan peranan yang lebih aktif lagi mengenai perkara ini, dan bukannya menuntut sesuatu yang memang pasti tidak akan dapat seperti royalti minyak Terengganu. Mungkin pihak MAMPAT juga patut meminta penjelasan daripada MB mengenai trip Pelaburan Ke China yang membawa sebegitu besar rombongan siap dengan menempah khas pesawat penerbangan (sumber: http://jaranganakmelayu.blogspot.com/2010/05/yang-disewa-khas-wow-faktor.html). 

Kepada MB Terengganu, Sekiranya anda terbaca artikel ini, adalah molek sekiranya Dato' dapat menjelaskan serta menangkis segala provokasi yang telah ditulis dalam artikel ini. Kalau benar kita melakukan kesalahan mengaku sahaja dan perbetulkan semula apa yang kita silap. Kerana dengan sikap sebegitu ianya akan menjadikan kita nampak lebih mulia.

1 comment:

  1. Untuk membaca artikel asal boleh layari website ini. http://bukitkijal.blogspot.com/2010/05/kemaman-ibu-negeri-terengganu-yang-baru.html

    ReplyDelete